În fiecare seară din această săptămână, cel mai cunoscut munte al Elveției, Matterhorn, a transmis mesaje despre focarul de coronavirus: „Stați acasă” a fost afișat într-o seară și „Speranță” în următoarea. Printre ele, a fost afișat și drapelul țării.
Acest ultim mesaj este în special necesar, deoarece cazurile au trecut de 12.000. Peste 200 de pacienți au murit din cauza virusului într-o țară cu 8,5 milioane de oameni, o rată a decesului care este doar puțin sub cea a Franței, scrie BBC.
Și aceste mesaje de încurajare nu apar doar în Zermatt, stațiunea de la poalele Muntelui Matterhorn, unde pârtiile de schi sunt goale acum și care are nevoie să revină la viață. Ele sunt împrăștiate în toată țara.
Sunt patru săptămâni lungi de când a fost anunțată interdicția adunărilor publice.
Unele dintre evenimentele imprtante anuale din Elveția au fost deja anulate: Salonul Auto de la Geneva și Târgul de ceasuri de la Basel.
Au trecut trei săptămâni de când persoanele în vârstă au fost sfătuite să rămână acasă, iar ceilalți să călătorească cât mai puțin posibil, două săptămâni de când școlile au fost închise, 11 zile de când barurile, cafenelele, restaurantele și toate magazinele nealimentare au fost închise, iar mulți angajați lucrează de acasă.
Și totuși cazurile de coronavirus continuă să crească, iar Armata a fost mobilizată pentru a ajuta spitalele greu încercate.
Elveția este o țară bogată, dar acum 150.000 de companii au redus deja programul angajaților. Guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 42 miliarde de franci elvețieni (adică 35 miliarde de lire sterline sau 44 miliarde de dolari), dar a recunoscut că nu va fi suficient.
Ministrul Sănătății din această țară, Alain Berset, a lăudat populația, care în general respectă regulile și se izolează în case, dar a spus că este prea devreme pentru a spune dacă măsurile încetinesc răspândirea coronavirusului.
Mai ales că și în Elveția se apropie Paștele, o perioadă a anului în care zăpada de pe munte începe să se topească, iar vremea devine mai caldă.
Ministrul Sănătății a spus că nimeni nu trebuie să meargă nicăieri de Paște. Acesta este un maraton, nu un sprint și nu suntem nici măcar la jumătatea drumului, a spus Alain Berset, referindu-se la cazurile de infectare cu Covid-19.
FOTO – Zermatt Tourism